155
Koncert-w-CSW-1920x1302

Życiorys

“Moim powołaniem, jest śpiewanie dla wszystkich. Bez podziałów.”

Antonina Krzysztoń polska pieśniarka, kompozytorka, autorka tekstów, urodziła się w Krakowie.
Zadebiutowała w 1981r. na Przeglądzie Piosenki Prawdziwej
w Hali Oliwii w Gdańsku co zaowocowało współpracą z kabaretem „Pod Egidą” Jana Pietrzaka. 
Pierwsze kasety magnetofonowe wydawała w drugim obiegu w wydawnictwach podziemnych: CDN, Nova, Solidarność Wielkopolska.
Po ogłoszeniu stanu wojennego występowała nieoficjalnie w klubach studenckich, mieszkaniach prywatnych, kościołach, m.in.:w “Muzeum Archidiecezji” u ks. Andrzeja Przekazińskiego oraz w sławnym z niezwykłych działań artystycznych kościele na ul. Żytniej u  ks. Wojtka Czarnowskiego.

W 1983 wygrała Krakowski Studencki Festiwal oraz zdobyła główną nagrodę FAMA.
W latach 1984 – 92 współpracowała z Markiem Wallawenderem, gitarzystą , który był również aranżerem wielu jej utworów.

Zdecydowała się całkowicie poświęcić śpiewaniu.
Uznała wygraną za znak i potwierdzenie, że to jest jej droga.
Od tego momentu tworzy pieśni, piosenki i muzykę.
Antonina występowała i występuje na najważniejszych festiwalach, koncertach związanych z szeroko pojętą piosenką poetycką i religijną (min. FAMA, Zamkowe Spotkania „Śpiewajmy Poezję”).

Antonina stała się wykonawcą znanym szerszej publiczności kiedy w listopadzie 1993 roku piosenka Perłowa Łódź zdobyła pierwsze miejsce w plebiscycie Muzycznej Jedynki. 
Jest również kojarzona z czeskim bardem-poetą Praskiej Wiosny ‘68r. – Karelem Krylem. Jej interpretacje utworów znalazły się na pierwszej kasecie zatytułowanej „Piosenki Karela Kryla”, wydanej w „podziemnym” wydawnictwie „Nowa” w latach osiemdziesiątych. W 1995 roku, w rocznicę śmierci Karela Kryla Antoniny wydała płytę „Czas bez skarg”, której była muzycznym producentem. Maryna Miklaszewska przetłumaczyła teksty większości piosenek, współautorka libretta do musicalu „Metro”.
Wieloletnia wspópraca z dwoma muzykami – Słomą (instrumenty perkusyjne) i Kubą Radomskim (bas) zaowocowała płytami „Kiedy przyjdzie dzień” (1996), „Pieśni Wielkopostne” (1998), „Wołanie” (2000).
Antonina w swojej twórczości stara się szukać tego co nas łączy i nie ocenia, zaprasza do rozważań, do zadumy i dialogu. Korzysta z folku, który kocha, i to słychać w jej balladach. 
Wydała do tej pory 18 płyt.
W jej śpiewie słychać, że inspirują artystkę różne gatunki muzyki . To wszystko składa się, na jej niepowtarzalne interpretacje.
Od 20 lat współpracuje ze znakomitym gitarzystą Marcinem Majerczykiem, który był także kierownikiem muzycznym wielu jej płyt.
W skład zespołu z którym współpracuje od wielu lat wchodzą:
Marcin Majerczyk, Marcin Lamch, Manolo (M. Alban).
Współpracowała też  innymi artystami, m.in. wielokrotnie z Michałem Lorencem, Grzegorzem Królikiewiczem przy spektaklu teatralnym. Współpracowała przy tworzeniu muzyki do filmu dokumentalnego T. Wilde „Czas Słowian”. Była pomysłodawcą a także kierownikiem muzycznym płyty „Każda chwila”, we współpracy z Leszkiem Możdżerem, Adamem Pierończykiem, Kubą, Marcinem Pospieszalskim, Joszko Brodą, Mieczysławem Litwińskim. Za ten projekt w 1999 r. otrzymała nagrodę Radia Niepokalanów.
Współpracowała  Krzysztof Knittel, Wojciech Konikiewicz, Wojciech Waglewski, Wojciech Przybylski, Edward Sosulski, Adam Wyrzykowski,  Adam Strug, M. Wielecki, P. Mazurczak, Z. Wegehaupt.
Antonina tworzy muzykę oraz teksty do większości piosenek, które śpiewa. Tworzy również dla innych artystów: Mietka Szcześniaka, Michała Lorenca, Wojciecha Konikiewicza. Współpracowała z pismem RUaH, w którym miała swoja stałą rubrykę „Zapistnik”.

“Moim dorobkiem jest możliwość tworzenia różnych projektów ze wspaniałymi, wybitnymi artystami. Moim dorobkiem są moi słuchacze”.

Nagrody:
1995 – Mateusz – muzyczna nagroda Programu 3 Polskiego Radia za płytę „Takie moje wędrowanie”
2003 – Nagroda im. Włodzimierza  Pietrzaka
2006 – Order Odrodzenia Polski od Prezydenta Lecha Kaczyńskiego
2016 – laureatka medalu  Per Artem ad  Deum przyznawaną przez Papieską  Radę Kultury Obejrzyj relację
Nagroda ex aequo z Arvo Pärt

2016 – Nagroda im. Przemysława Gintrowskiego

“ Wielu ludzi jest mi bardzo życzliwych i pomocnych, wielu o mnie myśli, są tacy którzy modlą się za mnie. Bym dalej mogła tworzyć i śpiewać. Chyba dlatego ciągle nie brakuje mi pomysłów i sił. Czy to nie jest piękne! “

Dyskografia:
Piosenki Karela Kryla – NOWA (wydawnictwo podziemne)
Pieśni, piosenki, piosneczki – CDN (wydawnictwo podziemne)
Koncert (Poznań) – Solid (wydawnictwo podziemne)
Inne światy – Pomaton/1990
Pieśni Postne – Wydawnictwo M./1992
Takie moje wędrowanie – Pomaton/1993
Czas bez skarg – Pomaton/1995
Kiedy przyjdzie dzień – Pomaton/1996
Każda chwila – Pomaton/1998
Wołanie – Music Corner/2000
Złota Kolekcja „Perłowa łódź” – Pomaton/2000
Kolęda domowa … a nad śnieg wybieleję – Paganini/2003
Dwa księżyce – Pomaton/2004
Turkusowy stół – MTJ/2010
Koncert Live – EMI/2012
Czekaj – MTJ/2013
Kolędy Antoniny Krzysztoń – WM Poland/WMI/2015
Skarb – Edycja Świętego Pawła/2017

Publikacje:
Modlitewnik grzesznika – MG/2009
Przeźroczysty chłopiec – Prószyński i S-ka/2017

Strona Główna