155
Koncert-w-CSW-1920x1302

Życiorys

Moim powołaniem, jest śpiewanie dla wszystkich. Bez podziałów.

Antonina Krzysztoń polska pieśniarka, kompozytorka, autorka tekstów, urodziła się w Krakowie.
Zadebiutowała w 1981 r. na Przeglądzie Piosenki Prawdziwej
w Hali Oliwii w Gdańsku, co zaowocowało współpracą z kabaretem Pod Egidą Jana Pietrzaka. Pierwsze kasety magnetofonowe wydawała w drugim obiegu w wydawnictwach podziemnych: CDN, Nowa, Solidarność Wielkopolska.
Po ogłoszeniu stanu wojennego występowała nieoficjalnie w klubach studenckich, mieszkaniach prywatnych, kościołach, m.in.: w Muzeum Archidiecezji u ks. Andrzeja Przekazińskiego oraz w sławnym z niezwykłych działań artystycznych kościele przy ul. Żytniej u ks. Wojtka Czarnowskiego.
W 1983 r. wygrała Krakowski Studencki Festiwal oraz zdobyła główną nagrodę FAMA. Uznała wygraną za znak i potwierdzenie, że to jest jej droga. Zdecydowała się całkowicie poświęcić śpiewaniu.
Od tego momentu tworzy pieśni, piosenki i muzykę.
W latach 1984 – 92 współpracowała z Markiem Wallawenderem, gitarzystą, który był również aranżerem wielu jej utworów.
Antonina występowała i występuje na najważniejszych festiwalach, koncertach związanych z szeroko pojętą piosenką poetycką i religijną (min. FAMA, Zamkowe Spotkania Śpiewajmy Poezję).
Antonina Krzysztoń stała się wykonawcą znanym szerszej publiczności, kiedy w listopadzie 1993 r. piosenka „Perłowa Łódź” zdobyła pierwsze miejsce w plebiscycie Muzycznej Jedynki.
Jest również kojarzona z czeskim bardem – poetą Praskiej Wiosny 1968 r. – Karelem Krylem. Jej interpretacje utworów znalazły się na pierwszej kasecie zatytułowanej „Piosenki Karela Kryla”, wydanej w  podziemnym wydawnictwie Nowa w latach osiemdziesiątych. W 1995 r., w rocznicę śmierci Karela Kryla, Antonina wydała płytę „Czas bez skarg”, której była muzycznym producentem. Maryna Miklaszewska, współautorka libretta do musicalu „Metro”, przetłumaczyła teksty większości piosenek.
Antonina w swojej twórczości stara się szukać tego, co nas łączy i nie ocenia, zaprasza do rozważań, do zadumy i dialogu. Korzysta z folku, który kocha, i to słychać w jej balladach.
W jej śpiewie słychać, że inspirują artystkę różne gatunki muzyki. To wszystko składa się, na jej niepowtarzalne interpretacje.

Współpraca
Obecny  skład zespołu, z którym gra od wielu lat wchodzą:
Marcin Lamch, Manolo (M. Alban) oraz Marcin Majerczyk,
znakomity gitarzysta, z którym współpracuje od ponad 20 lat, był także kierownikiem muzycznym wielu jej płyt.
Tworzyła też z innymi artystami, m.in. z Michałem Lorencem tworzyła muzykę do filmu dokumentalnego T. Wilde’a „Czas Słowian”, z Grzegorzem Królikiewiczem pracowała przy spektaklu teatralnym.
Była pomysłodawcą, a także kierownikiem muzycznym płyty „Każda chwila”, we współpracy z Leszkiem Możdżerem, Adamem Pierończykiem, Kubą Radomskim i Marcinem Pospieszalskim, Joszkiem Brodą, Mieczysławem Litwińskim. Za ten projekt w 1999 r. otrzymała nagrodę Radia Niepokalanów.
Wieloletnia współpraca z dwoma muzykami – Jerzym Słomą Słomiński (instrumenty perkusyjne) i Kubą Radomskim (bas) zaowocowała płytami „Kiedy przyjdzie dzień” (1996 r.), „Pieśni postne” (1998 r.), „Wołanie” (2000 r.).
Współpracowała z Mietkiem Szcześniakiem, Krzysztofem Knittelem, Wojciechem Konikiewiczem, Wojciechem Waglewskim, Wojciechem Przybylskim, Edwardem Sosulskim, Adamem Wyrzykowskim, Adamem Strugiem, M. Wieleckim, P. Mazurczakiem,  Z. Wegehauptem.
Pisała felietony do pisma RUaH, w którym miała swoja stałą rubrykę „Zapistnik”.

Moim dorobkiem jest możliwość tworzenia różnych projektów ze wspaniałymi, wybitnymi artystami. Moim dorobkiem są moi słuchacze.

Nagrody:
1995 r. – Mateusz – muzyczna nagroda Programu 3 Polskiego Radia za płytę „Takie moje wędrowanie”
2003 r. – Nagroda im. Włodzimierza  Pietrzaka
2006 r. – Order Odrodzenia Polski od Prezydenta Lecha Kaczyńskiego
2016 r. – laureatka medalu  Per Artem ad  Deum przyznawaną przez Papieską  Radę Kultury Obejrzyj relację
Nagroda ex aequo z Arvo Part
2016 r. – Nagroda im. Przemysława Gintrowskiego

Wielu ludzi jest mi bardzo życzliwych i pomocnych, wielu o mnie myśli, są tacy którzy modlą się za mnie. Bym dalej mogła tworzyć i śpiewać. Chyba dlatego ciągle nie brakuje mi pomysłów i sił. Czy to nie jest piękne!

Dyskografia:
Piosenki Karela Kryla – NOWA (wydawnictwo podziemne)
Pieśni, piosenki, piosneczki – CDN (wydawnictwo podziemne)
Koncert (Poznań) – Solid (wydawnictwo podziemne)
Inne światy – Pomaton/1990
Pieśni Postne – Wydawnictwo Paganini/1992
Takie moje wędrowanie – Pomaton/1993
Czas bez skarg – Pomaton/1995
Kiedy przyjdzie dzień – Pomaton/1996
Każda chwila – Pomaton EMI/1998
Wołanie – Music Corner/2000
Złota Kolekcja „Perłowa Łódź” – Warner Music Poland/2000
Kolęda domowa … a nad śnieg wybieleję – Paganini/2003
Dwa księżyce – Pomaton/2004
Turkusowy stół – MTJ/2010
Koncert Live – EMI/2012
Czekaj – MTJ/2013
Złota kolekcja „Wróć Świecie”, „Usłysz Proszę” – WN Poland/2014
Kolędy Antoniny Krzysztoń – WM Poland/WMI/2015
Skarb – Edycja Świętego Pawła/2017

Publikacje:

Modlitewnik grzesznika – MG/2009
Przeźroczysty chłopiec – Prószyński i S-ka/2017

Inne
Modlitewnik grzesznika – w ramach programu RAJ TVP/2010

Strona Główna